Sunday, November 13, 2011

Kongsi Resepi : HomeMade kentucky fried chicken

kentucky untuk dinner malam tadi..yummy..! 

Lama dah tak kongsi resepi kat sini, so, malam ni nak kongsi resepi mudah dan sedap serta menyelerakan kat sini..! Ayam Goreng Kentucky, menu simple dan sedap yang sesuai untuk orang-orang bujang yang rajin macam aku hehee..! Seriously, memang mudah disediakan dan yang penting, dapat membangkitkan selera sesiapa sahaja. Asyik beli ayam goreng kotak ja, sesekali, cubalah masak sendiri kat rumah. More fresh an even hot.

1. Sediakan bahan2 iaitu ketulan ayam yang siap dipotong (sendiri bajet). Tepung Kentucky sekotak kecil, minyak masak yang secukupnya (ayam digoreng tenggelam) , 2 biji telur (kalau takut kolestrol, gunakan telur putih saja) sedikit garam,aji dan kalau nak pedas, boleh tambah serbuk cili atau rempah kari.
2. Panaskan minyak (api slow) dalam pressure cooker atau belanga yang lengkungnya dalam sikit. Tujuannya, sambil gaul ayam dengan tepung nanti, minyak akan mula panas dan bila ayam dah siap gaul, boleh terus “humban” dalam minyak panas tuh..! Crriiannngg!!
3. Sambil tunggu minyak panas, dengan cepat, pecahkan telur yang sudah dibasuh ke dalam mangkuk asing dan kacau sehingga kembang. Terus masukkan beberapa ketul ayam dalam mangkuk telur.
4. Sediakan satu bekas lagi untuk campuran tepung kering. Campurkan tepung Kentucky dengan sedikit garam,aji,rempah dan serbuk cili. Kalau nak bubuh daun2 sikit pun boleh.
5. Ayam yang dah dicelup telur tadi, angkat dengan cermat dan masukkan seketul ke dalam bekas tepung (yang bertutup). Tutup bekas dan “shake” sehingga tepung memutih rata pada ketulan ayam. Jangan lupa minyak yang sedang panas, sebab itulah langkah2 ni perlu cermat dan cepat.
6. Ketulan ayam yang disalut tepung kering tadi, terus “direnangkan” dalam minyak panas yang sedia menunggu. Ulanglah langkah2 di atas untuk ketulan2 ayam yang lain.

TM : Aku suka gunakan pressure cooker sebab cepat panas dan hasil gorengannya memang awesome..! Lagi satu tips, ayam tu kena gaul seketul2 dengan tepung.. Kalau sekali gaul banyak ketul, nanti ayam tu jadi tak cun sebab tepung tak rata.. Mudahkan nak buat ayam goreng Kentucky yang orang dok gila sangat tu. Nampak langkahnya macam panjang sebab aku detailkan. Sebenarnya just celup dan goreng ja..! Jom makan.. J

No comments:

Post a Comment