Friday, November 11, 2011

Tutorial : Download MP3 Freeee..!


Arini teringin nak update blog lagi..buang stress exam walaupun baru lepas 1 paper ja..subject killer orang kata.. so,kita nak relax2 sikit sambil dengar lagu.. so, arini aku nak tulis tutorial mudah tentang bagaimana nak download lagu mp3 dari internet. Mungkin kebanyakan orang kat luar sana sudah sedia maklum tentang benda ni dan ada juga yang suka “menyedut” lagu2 mp3 dari website2 tertentu kat luar sana. Cara masing-masinglah. Kat sini nak tunjuk sikit camner aku download lagu dari internet.. bebas virus, berkualiti,cepat,mudah,simple dan yang penting, freee...! Mudah,sangat mudah..! cuma kena tau tajuk lagu dan kalau boleh penyanyinya sekali untuk memudahkan pencarian. Formula asasnya ialah “site mediafire + tajuk lagu + penyanyi”  Contohnya anda nak cari lagu Unintended yang dinyanyikan oleh kumpulan Muse, iaitu lagu yang aku jadikan background song blog ni, hanya perlu taipkan di kotak carian browser anda “site mediafire unintended muse” (lihat gambar di bawah)
Selepas itu, klik search dan akan keluar list yang berderet-deret. Pilih link yang tepat, iaitu link yang betul-beul milik mediafire. Cara nak pastikan kesahihan link-nya ialah pastikan link bertulisan hijau ( di bawah link bergaris biru-selalunya tajuk lagu) bermula dengan “www.mediafire.com/xxxxx”  Pemilihan link yang betul adalah penting agar anda tidak tersasar ke laman yang tidak sepatutnya atau lebih teruk lagi, berdepan ancaman virus. Lihat gambar di bawah untuk membuat pilihan yang betul..!
Selepas dipastikan link untuk lagu tersebut sememangnya datang dari mediafire, klik dan anda kini bersedia untuk memuat turun lagu tersebut. Untuk aktiviti download-mendownload, aku suka gunakan Mozilla firefox sebab terdapatnya plug-in untuk free download manager, iaitu 3rd party software yang berfungsi mempercepat dan menguruskan fail2 yang anda download dari internet. Fungsinya sama seperti Internet Download Manager dan lain download manager yang boleh didapati percuma di internet. Berbalik kepada lagu yang hendak di download tadi, setelah link yang betul diklik, akan muncul tetingkap baru yang memaparkan download link dan sebaik download link diklik, akan pop-up download manager dan anda boleh aturkan di mana destinasi fail tersebut “mendarat”. Jika download manager tak di-install ke dalam komputer anda, mungkin tetingkap download biasa yang akan muncul sebaik link yang tertulis “Click here to start download from MediaFire..” diklik. Lihat capture screen di bawah :

 Jika menggunakan download manager, biasanya sesebuah lagu yang bersaiz 4-5mb akan sampai kurang dari 3 minit sahaja..! Aku suka download lagu dengan cara begini kerana mudah dan lagunya berkualiti. Paling kurang pun selalunya 128mbps. Memang sedap dan cukup bass-nya..! LAgi satu, kalau download lagu dari website2 lain, kadang2 kena menghadapi karenah website tersebut, seperti suruh tunggu la, suruh like la, suruh isi itu isi ini sebelum mendapat satu lagu mp3 free..! Hanya dengan 3 langkah mudah dan simple, anda boleh tersenyum relax mendengar lagu mp3 yang berkualiti tinggi..! Carilah lagu apapun,dari genre nasyid sampailah pop rock, selalunya tidak menghampakan..!

TM : Formula yang sama juga boleh digunakan untuk mencari movies, game dan lain2.. hehe ;) 

No comments:

Post a Comment