Sunday, August 23, 2015

Hepy 25th Bezdayyyy… and welcome my new Ranger..!

21 Ogos 2015… menggenapkan usiaku kepada angka 25… Usia sunnah orang kata.. Alhamdulillah.. 21 Ogos juga adalah tarikh yang amat bermakna bagiku.. kerana pada tarikh ini, telah tertunainya satu lagi wishlist hidup aku… yang aku sendiri pun tak sangka akan mencapainya dalam tempoh secepat ini…


Tadaaa~ self reward untuk diri sendiri.. Ford Ranger T6 XLT 3.2 Auto TurboDiesel… Sebuah kenderaan pacuan empat roda premium yang memang aku idam-idamkan sejak sekian lama.. Alhamdulillah, tertunai juga impianku dan paling tak disangka sangka, dalam tempoh waktu yang secepat ini dan pada usia yang masih muda… rezeki Allah, siapa sangka, kan?!

Saat yang dinanti nantikan.. penyerahan SmartKey FR ST4017W

Tak kusangka, episode “ngeri” dipostingkan ke negeri di bawah bayu, Sabah, bertukar menjadi momen-momen terindah dalam hidupku. Ditempatkan berdekatan dengan sahabat baik, dikurniakan kawan2 baru yang mudah bergaul dan ngam, serta direzekikan satu demi satu perkara yang selama ini hanya bermain main dalam anganan…, termasuklah memiliki sebuah 4wd Ford Ranger XLT ini J… mungkin inilah yang dikatakan setiap apa yang berlaku, ada hikmahnya…

Teman Sehati Sejiwa...dari Semenanjung hingga ke Sabah

Semuanya bermula apabila aku dipostingkan ke sebuah sekolah pedalaman 3 seperti yang aku tuliskan dalam entri Road to Pengaraan sebelum ini.. Keadaan jalan untuk ke sana, menguatkan lagi azamku untuk memiliki sebuah kenderaan pacuan empat roda (4wd), iaitu Ford Ranger yang sebelum ini hanyalah dianggap sebagai dream cars ketika aku masih di bangku kampus. Impian bertukar menjadi keperluan, dan aku rasakan itulah sebabnya Allah mempermudahkan “jodohku” dengannya… Alhamdulillah.. 

(akan kuceritakan lebih detail dalam entri akan datang)

Terkejut aku saat diberitahu harga sebiji kunci ni... kalau hilang, habesslaa 

Kini, impian bertukar nyata saat smartkey Ford Ranger XLT bernombor plat ST 4017 W (4017 = YON) diserahkan ke tanganku pada tanggal 20 Ogos 2015, sehari sebelum hari lahirku ke 25 iaitu pada 21 Ogos 2015. Syukurrrr….

4017 = YON .... saja seronok2 zaman muda2..hehe

Besday kali ni memang bertuah.., walaupun disambut nun jauh di borneo dan tanpa kehadiran family tercinta… Aku katakan besday kali ni memang luck untuk aku sebab jatuhnya pada hari Jumaat yang digelar Saiyidul Ayyam dan juga dihadiahkan sebuah kenderaan sendiri…lebih bertuah lagi, kenderaan yang diidam idamkan sejak sekian lama… Alhamdulillah ‘ala kulli ni’mattt J Teruja betul beZdaY kali nii..hehee

masih berpantang... 

TM : Ford Ranger… ia bukan sekadar sebuah kereta.. ia adalah pengalaman baru dalam dunia seorang pemandu… akan ku coretkan lebih lanjut berkenaan Ford Ranger ini nanti…stay tune..!

Monday, July 20, 2015

Road To Pengaraan (Cerita Posting Sabah)

10  JUN  2015

Tarikh keramat yang mengubah hidup aku. Petang 10 Jun 2015, heboh di serata rata grup wasep mengkhabarkan sesuatu yang ditunggu tunggu. Result posting sudah keluar…!! Hadiah hari konvo juga mungkin. Aku terus membuka website E-Graduan untuk membuat semakan. Degupan jantung sudah sekencang larian enjin kereta yang ditekan pada kelajuan 220km/j. Apakah permohonanku untuk berkhidmat sebagai guru di Selangor atau KL akan diterima?? Ataupun terjadi magis di mana tertulis perkataan “Kedah” atau “Perlis” di ruangan result posting itu nanti?? Kalau begitu,  bonus besarlah bagi aku..! Durian runtuh orang kata..

Sambil menunggu website E-Graduan yang sedang loading, aku terus mencapai Note II usang dan menghantar wasep kepada Sang Zackeyy bertanyakan apa ceritanya… “Sabahhhh bhaa” begitulah jawabnya kepadaku, on the spot..! Habessslahhh…kataku dalam hati..  mesti aku kena Sabah gak nii.. adoyaiii…

Sebaik saja memasukka data untuk log in, aku terus menghalakan cursor ke tab “semakan penempatan” di website E-Graduan tu.. Dok kata apa dahhhhhhh…! Tulisan warna merah dengan huruf besar “SABAH” itu seakan halilintar yang memanah diriku… aku jadi blur seketika.. seakan tidak percaya ketentuan ini.. apa yang harus kubuat sekarang ?



Kalau dapat pedalaman nanti macam mana ? Elektrik ada tak ? Internet ada tak? Kena naik flight berapa kali ? Kena naik bot berapa jam ? Kena jalan kaki berapa km? Persoalan demi persoalan menujah ruang fikiran… dunia kurasakan berhenti berputar seketika…  Begitulah dasyatnyaa penangan negeri bernama Sabah bagi budak semenanjung sepertiku…


Dalam keputusan yang terpapar di website E-Graduan itu, menyatakan bahawa aku perlu melapor diri di Empress Hotel Sepang pada 22 Jun 2015. Penerbangan ke Sabah pula dijadualkan pada keesokan harinya, iaitu 23 Jun 2015.

21 JUN 2015

Sepanjang tempoh antara 10 Jun hingga 21 Jun, setelah result petempatan diumumkan, aku tak berhenti henti berhubung dengan rakan-rakan sekampus yang akan bersama ke sabah nanti.. bukannya apa, bagi memastikan segala persediaan especially dari segi penyediaan dokumen2 yang diperlukan, dapat dilakukan dengan sesempurna yang mungkin.

Kesiannn jugakklaa si Zackeyy yang tak pernah jemu melayan aku bertanya macam2 hal tentang posting nii.. Member2 yang dah posting Serawak pada bulan Februari lepas pon tak terkecuali menjadi mangsa pertanyaan macam2 aku.. Antaranya Kery Zain dan Aminn PJ.. ahahaa.. kalaulah anda di tempat mereka, anda takkan percaya bahawa itulah aku, yang sebelom ni nampak sangat cool & relaks sentiasa -.-‘

21 Jun 2015 juga adalah tarikh bersejarah, pada pagi yang hening itu, aku melangkah kaki meninggalkan bumi mahsuri.. merantau ke negeri orang demi mencari rezeki.. cheewahhh.. buat poyo apa ooiii.. hahaa..
 
TouchDownnnn KLIA2
Pagi tu, Flight aku dari Langkawi ke KLIA 2 dijangka berlepas jam 09:05 a.m (LGK-KUL)... Asalnya, aku plan nak terbang esok jaa terus (22 Jun), dengan flight paling awal (MAS), dan terus amek Cab ke Hotel Empress untuk pendaftaran...  tapi atas saranan si Zackeyy ni, aku terbang sehari awal.. kata orang, better get ready early..! Lalu, terbanglah aku dari Langkawi ke Kuala Lumpur pada pagi tu dengan menaiki Air Asia.. Tiketnya RM 130 disebabkan aku ada membeli luggage sebanyak 20kg..

Sampai di KLIA2, terus ambil train KLIA Transit tuu ke stesen Putrajaya dan kat sana Zackey dan Mat Duang dah siapp menunggu aku.. tak sabar2 nampak mukanya excitednya tuu nak pegi Sabah.. muehehe...

Kami menghabiskan tengah hari 21 Jun tu dengan mengitari bandar2 sekitar Selangor bagi mencari motosikal untuk si Duang nii nak beli untuk guna ke sekolah pagi2.. Actually si Duang nii posting awal dari aku & Zackeyy dan ditakdirkan mendapat sekolah di kawasan yang sungguh sibuk & serabut... sebab tu lahh kalut sangat nak cari moto second... tapi last2, angkat baru gakk.. kami juga menjalankan misi memburu kedai2 printing banner, tp malangnya tidak bertemu satu pun yang buka memandangkan hari ni ialah hari ahad...
 
1st time makhluk Allah nii naik train KLIA Transit nii... wifii die palingg bestt..haha
Balik dari testride moto Duang, aku ke rumah Zack buat pertama kalinya sejak 5 taon mengenali beliau.. Rest kejap di rumah Zack yang terletak di Kajang sementara menanti masuknya waktu Asar. 1st class punya layanan...siapp bagi bilik ekon lagii... terharuuu :’)

Petang tu, lepas Asar, terus ke shopping mall (Warta Kajang) untuk beli sport shoes dan barang2 tambahan untuk dibawa ke Sabah. Then, gerak ke stesen Bas Kajang untuk kutip sorang lagi member, MatBee yang baru sampai dari Penang. Past uterus balik umah Zack untuk bukak posa... Thankss kpd Mak & Abah Zack yg sediakan mcm2 makanan yg best2 utk kitorang iftar & sahur malam tuu.. memangg terrbaikklahh.. konfem abang dtg lg lepas nii..hehehh :D

22 JUN 2015

Hari yang bersejarah dalam karierku sebagai seorang cikgu/ostattt... haha.. inilah tarikh kuatkuasa penempatanku (posting)... tarikh mula berkhidmat sebagai seorang guru baru.. walaupun belum menjejak kaki ke sekolah yang belum diketahui lokasinya di Sabah nanti, tapi inilah tarikh yang tercatat dalam mana2 surat lantikan/penempatan yang dikeluarkan oleh jabatan2 berkenaan...chewahhh.. macam bahasa lawyer pulakk rasanya :p

Pagi tu, lepas Subuh, dah meriahh daa umah Zackk dengan kekalutan kami yang membuat last checking sebelum bergerak ke Empress Hotel Sepang untuk pendaftaran. Lebih kurang jam 7:30 a.m, kami dihantar oleh parents Zackk ke Empress Hotel dengan menaiki Toyota Hilux bapak si Zackk ni.. ohhoii.. belom sampai Sabah sudaaa naik 4wheel bahhh..!  Ingatkan kami jaa kalut, rupanya dah jadi macam hari kalut sedunia la pulakk pagi tu.. ada member yang tayar kereta pancit lahh.. ada member yang tengah tunggu teksi lahh.. yang on the way lahh.. haihhh.. macam2..haha

Kalut cemanaa ponn, selfieee tetap wajibbb..haha

Sampai jaa di perkarangan Empress Hotel tu... tuddiiyaaa... dah penuhh dengan lautan manusiaa.. masing2 dengan tujuan yang sama, mahu mendaftar diri untuk posting ke Sabah.. ingatkan tak dapat sambutan.. almaklumlahhh.. bila dengar posting sabah/Sarawak, masing2 dah lain muka.. tambah2 laa si Zackk nii..hahaa.. yianggg parents pulak, pakat berhimpun untuk last goodbye dengan anak masing2.. untongglaaa parents hantarkan sampai lobi hotel.. aku pulak?? syukurr sangat2 dahh bila mak&abah zackk sudi tumpangkan aku di rumah & hantarkan ke hotel nii... zaman 2015 ni, bukan mudah mencari orang2 baik seperti mereka...

Bila melihat listname yang ditampal di lobi hotel tu, aku diletakkan dalam Group A sebab nama aku ada start dengan “A”... Maka terpisahlah aku dengan Zackeyy.. terkilan, kecewa tuu ada laa jugakk sebab sebelum nii aku dah happy sebab sama2 dapat Sabah dengan Zack.. so, ingatkan nanti dapat sekolah sama laa.. ppd sma laa.. boleyy sewa rumah skali laa.. ahahaa.. besalaa, kawan rapat dari kecikk.. ahakzz

Luggage kami bertiga di belakang Hilux Zack

Tapi rasa terkilan tu sedikit terubat sebab adanya member2 sekampus yang diletak dalam kumpulan yang sama dengan aku.. Munir & Anas (Penyu).. Aku nii dahlaa tak kenal gengg maktab2 lainn.. but, I like in meeting & knowing new frenzz.. hahahaaa


Lapas ikat riben ungu di beg2 kami & simpan di bilik simpanan beg di Lobi Empress Hotel,  kami bergerak ke tingkat atas iaitu dewan seminar untuk sesi taklimat dan penyerahan tiket flight ke Sabah. Seperti yang diduga, sebaik sahaja taklimat sehingga waktu zohor, kami dipecahkan mengikut kumpulan yang ditetapkan untuk diberikan tiket flight ke Sabah. Penerbangan dijadualkan pada keesokannya iaitu 23 Jun 2015. Aku pula yang berada dalam kumpulan A, akan terbang paling awal iaitu pukul 7:30 pagi menaiki flight MAS dari KLIA ke BKI (Kota Kinabalu). Bas yang disediakan akan menghantar kami ke terminal KLIA pada jam 4:00 a.m... makk aiii.. bukan main2 laa cekk ooii..! 

23 JUN 2015

Pagi yang super hening lain macam tu, lebih kurang jam 4 pagi, sempat lagi bersalam salam dengan zack, matbee & mak abah zack di lobi hotel empress sebelum bergerak ke KLIA. Sahur yang disediakan pihak hotel Empress pagi tuu,, fuhh, boleh tahannlaa sedapnyaa.. memang high class punya sahur laaa.. haha..

Di KLIA, lepas amek troli sorang satu, sementara tunggu nak check in luggage, sempat juga laa kami geng2 ipg Perlis nii berkumpul sama2.. borak2.. lepak2 sebab lepas nii kami tau, maybe payah daa nak boleh jumpa macam nii :’( Sempat jugaklaa menjadi tourist guide buat member2 yang baru 1st time menaiki flight ni.. macam2 gelagat ada cikgu2 nii.. hahaa

Usai solat Subuh di surau KLIA pagi tu, menandakan saat-saat untuk meninggalkan semenanjung kian hampir. Kena pulak dengan hujan renyai2 yang turun awal pagi tu, aduhaiii, feelingnya lain macamm la pulakk... plzz3, be strong, no more tears.. hahaaa :D
 
Dalam dinginnn Subuh hatiku terusikkkk~
Sebaik saja melabuh punggung di atas kerusi kulit ungu empuk pesawat MH2604 milik MAS yang akan membawaku dari KLIA ke KK (BKI), aku mula belajar menerima hakikat bahawa akan aku akan dipostingkan ke Sabah, sebuah negeri di Borneo yang aku sendiri pun tidak pernah menjejakkan kaki ke sana...

Lajunya pesawat membelah landasan basah pagi tu seterusnya terbang tinggi memanjat awan, meninggalkan seribu memoriku di Semenanjung ; tanah kelahiranku... Terimbas kembali timeline hidupku, dari seorang pelajar kini bertukar menjadi pengajar (guru).. aduhh, budak yang tak berapa betul nii dah jadi cikguu daa.. wekkss J

Setelah 2 jam 20 minit meredah awan di langit raya, maka mendaratlah MH2604 di Airport KK, membawa bersama 1001 kisah para penumpangnya.. Selesai mengecop Dokumen Perjalanan Terhad (DPT) di kaunter Imigresen dan mengambil luggage, kami bergerak beramai ramai ke gerbang ketibaan..

Inilah namanya DPT.. wajib ada kalo nak masuk/keluar Sabah

Di sana, sudah sedia menyambut kami wajah2 asing yang belum pernah kulihat sebelum ini, bersama pelat Sabahnya yang pekat, namun aku masih mampu memahami dengan baik apa yang mereka tuturkan. Ramah dan mesra benar bunyinya.. Aku kira, tentulah mereka ini pegawai2 dari JPN Sabah yang akan menguruskan kami nanti.. “Selamat datang cikgu baruuu” ucap pegawai2 itu tak berhenti henti sambil tersenyum dan berjabat mesra dengan kami... macam hari raya pulakk rasanya..


Seterusnya, mereka mengatur perjalanan kami yang baru tiba dari Semenanjung ni, ke Hotel Promenade Kota Kinabalu yang terletak tak jauh dari Airport KK. Di situ nanti, kami akan diberi taklimat2 oleh JPN Sabah seterusnya diberikan surat penempatan sekolah, suatu benda yang kami tunggu2 selama nii...! 

Promenade Hotel KK memang terrbaikkk

Sampai saja di lobi Hotel Promenade dengan menaiki bas2 jabatan yang disediakan oleh JPN Sabah, aku terpegun seketika... makk aii, mewahnyaa hotel.. hotel Promenade yang bertaraf 4 bintang itu akan menjadi singgahan kami untuk satu malam sebelum bergerak ke destinasi masing2 nanti.


Selesai saja membuat semakan PPD yang bakal menjadi tempat aku berkhidmat, sekali lagi aku terkilan. PPD Nabawan, sebuah daerah yang begitu asing di pendengaranku. Sejujurnya, inilah kali pertama aku mendengar nama daerah itu, Lebih menyedihkan, hanya aku seorang saja dari IPG Perlis yang akan ke daerah itu. Bermakna, aku akan terpisah dengan rakan-rakan sekampus yang sudah dikenali bertahun lamanya, termasuklah si Zackk yang dah macam adik aku sendiri..huwaaa :’(

Luasssnyaa Sabahhh

Di lobi hotel ni lah, aku terserempak dengan Yap (abang Amett), senior aku masa di SMKAK dulu.. Alaahaii, macam mana lahh dia nii boleh ada sini.. rupanyaa, dia dah lama bermastautin sini dengan menjadi agen MAA Takaful. Siapa yang mau subscribe takaful ni, bolehlaaa menghubungi Yap... (sempattt lagii tuhh tolong promote)

Program di Promenade bersama JPN Sabah dimulakan lebih kurang jam 4;30 pm... kalau di semenanjung, waktu Asar laa waktu ni, tapi di Sabah, pukul 4:30 pm sebenarnya dah macam pukul 5:30 pm.. aku masih lagi culture shock laa dengan perubahan waktu dan suasana di Sabah nii..

Dalam taklimat tu, kami diperkenalkan dengan setiap daerah yang terdapat di Sabah oleh seorang pegawai JPN. Setiap daerah rupanya mempunyai identitinya yang tersendiri termasuklah Daerah Nabawan. Sampai saja giliran Nabawan diperkenalkan, terpapar gambar orang menyumpit sambil memakai kostum tradisional etnik Murut, iaitu etnik majoriti di Daerah Nabawan/Pensiangan... ketika ini, member2 sekampus yang duduk semeja denganku dah mula cuit2 gelak2 kat aku.. abesslaaa.. sukar membayangkan bagaimana rupanya jika aku yang memegang sumpit dan memakai kostum tradisional itu.. hahahh



Menurut pegawai JPN tu lagi, kebanyak sekolah di daerah Nabawan juga adalah sekolah2 pedalaman P3.. makk aii, bukan calang2 tempat nii.. di daerah ini juga terdapatnya sebuah sekolah paling pedalaman di Malaysia (500km dari Keningau), iaitu SK Saliliran yang dengar2 cerita mengambil masa dua hari perjalanan meredah pelbagai keadaan jalan , termasuklah menaiki perahu sungai dan berjam jam berjalan kaki.. Bila mendengarkan ini, senyum aku dah tak berapa menjadi.. tambah2 laa si Zackk yang dok kat sebelah tak henti2 menyakat.. lagi gelabah laa jadinya.. terbayang luggage yang kubawa, yang hampir seberat 30kg.. abesslaa kalau kena heret masuk perahu / jalan kaki.. tinggal tulang laa aku nanti :p 

Sungkeii di Promenade KK

Betapa dalam / ulunya daerah Nabawan/Pensiangan ini digambarkan dengan imej google maps yang dipaparkan oleh pegawai JPN ini, iaitu imej suatu kawasan lapang di dalam hutan untuk pendaratan helicopter. tidak nampak jalanraya biasa di situ.. konfemmm dahh aku dapat sekolah pedalaman kalau macam nii punya cara..! takpaa.. be cool.. relax... x matii punyee.. hahaa

Kami berbuka puasa pada jam 6:30 p.m dan masih lagi asing kepadaku yang baru tiba dari semenanjung nihh.. awal gilakk bukak puasanyaa.. lauk2 menarik yang disediakan catering Promenade Hotel sememangnya mengalu alukan perut kami yang kelaparan dan kehausan dek menempuh perjalanan meletihkan dari Semenanjung... alhamdulillah.. memang berbeza sekali layanannya kalau nak dibandingkan dengan zaman bergelar student dulu..

Program seterusnyaa bermula lepas solat terawih, jam 8:00 malam.. sementara tu, sempat jugaklaa lepak2 dengan muhd zackk sebab tau daaa lepas nii susah nak jumpa.. aduhaii.. perpisahan yang kali ke berapa entah antara kami berdua.. Zack dapat PPD Tenom dan aku pula PPD Nabawan (masa nii aku belum tau Tenom dan Nabawan nii tak jauh mana pun).. hehehh

Detik2 akhir bersama member2 sekampus :'(

Program pada malamnya lebih meriah dan santai. Lepas mengambil tempat mengikut meja yang dikhaskan kepada setiap PPD berlainan, majlis pun bermula sebaik saja ketibaan VVIP malam tu iaitu, Datuk Jame Alip (Pengarah JPN Sabah) diumumkan. Kami diajar menyanyikan lagu rasmi negeri Sabah (Sabah Tanah Airku) dan juga beberapa lagi lagu2 Sabah. Memang happening lahh malam tu.. sporting sungguh rupanya Datuk Jame Alip nii.. siapp menyanyi nyanyi bersama kami lagi dan mempersembahkan lagu ciptaannya sendiri.. thumbs up Datuk..!!

Habess jaa program bersama Datuk Jame Alip, maka tibalah saat yang dinanti nantikan oleh semua guru baru dari Semenanjung, termasuklah aku, iaitu majlis penyerahan surat rasmi penempatan sekolah kami. Melalui surat tu lah, aku akan mengetahui sekolah pertama yang aku akan mula berkhidmat sebagai guru baru. Memang getaq lahhh, macam tunggu nak ambik result SPM jaa rasanya.. (hanya siapa yang pernah melalui saja akan faham)

Tiba2 dalam kekalutan ballroom Promenade Hotel tu, meja geng PPD Nabawan didatangi oleh seorang pegawai PPD yang memakai nametag tertulis “Elias”. Di tangannya terdapat sekeping envelop coklat bersaiz A4. Tahulah kami bahawa beliaulah yang akan menyerahkan surat penempatan kami. Debaran akan berakhir sebentar lagi... dalam hati, tak putus2 berdoa.. “janganlahhhh dapat p3... janganlaahhhh dapat sekolah yang kena naik bot... matii akuuu kalau kenaaaa....”

Surat yang dinanti nanti oleh setiap insan yang bergelar Guru Baru

Tiba2, entah gimik atau apa, En Elias tak mau mengedarkan surat penempatan kami.. katanya, akan diedarkan di ofis PPD Nabawan pada keesokannya sahaja. Ahhh, sudahh..!! Tapi akhirnya, pujuk punya pujuk, dia pun mengeluarkan sekeping kertas a4 yang bertulis senarai nama 12 orang guru baru yang mendapat PPD Nabawan. Dalam listname tu, tertulis juga sekolah yang bakal ditempatkan nanti.

Debaran terlerai jua bila En. Elias mengumumkan yang aku akan ditempatkan di SK Pengaraan. Walaupun belum memegang surat penempatan rasmi, tapi sekurang-kurangnya sudah mendapat tahu nama sekolah yang akan menjadi sekolah pertamaku nanti dalam karier seorang guru. “Sekolah nii P brapa encik??” tanyaku tidak sabar2 lagi kepada en. Elias. “SK Pengaraan P3 yaa Amirul” jawab En. Elias yang berwajah tenang dan murah dengan senyuman itu.

Mendapat saja jawapan itu, hatiku bagai kaca yang dihempas ke batu.. hancurr..!! Pelbagai bayangan serta persoalan menerjah ruang fikiran.. Cerita2 momokan mengenai pedalaman Sabah/Sarawak mula berkisar ligat di ruang mindaku. Rasa macam aku dah total lost. Serabuuttt...lembik rasa macam nak terjelepok kat situ jaa.. Itulah hakikatnya... tapi, semuanya terselindung di sebalik wajah cool dan senyumanku yang penuh ketenangan seperti selalunya...

Last Seen on ..........

Melihat member2 yang sama PPD mula bersembang dengan En Elias dengan bertanyakan perihal sekolah masing2, aku pun turut tidak melepaskan peluang. Sebelum bertanya en Google, baiklah aku bertanya dengan E. Elias nii dulu untuk mendapat gambaran awal tentang SK Pengaraan.

SK Pengaraan... 3 jam saja menaiki 4wheel.. jalan tanah merah.. tidak ada naik bot.. naik 4wheel sajaa.. begitulah gambaran awal yang diberikan oleh en. Elias kepadaku mengenai SK Pengaraan. Mendengarkan itu, spontan aku meraup wajah dengan telapak tangan tanda bersyukur... ada yang memerhatikan tingkah lakuku, tp, aahhh..biarlah.. aku bersyukur kerana Allah makbulkan juga sebahagian doaku.. walaupun ditempatkan di sekolah pedalaman berstatus p3, tapi sekurang kurangnya aku tidak perlu menaiki bot merentas sungai dan tidak perlu berjalan kaki selam berjam-jam sebagaimana gambaran ngeri yang aku peroleh sebelum ini mengenai sekolah2 pedalamn Sabah/Sarawak.

Malam kian larut...sedar tak sedar sudah jam 12:00 am (di semenanjung dah macam pukul 1 pagi suasananya) Aku terus ke bilik penginapan kerana esoknya, jam 3:30 perlu bangun bersahur dan jam 7:30 perlu turun ke lobi hotel untuk dibawa ke PPD Nabawan menggunakan kenderaan yang telah disediakan oleh pihak PPD. 

jika ada sumur di ladangg....

24 JUN 2015


Bersahur kali terakhir laa konon dengan member2 sekampus sebelum berpisah.. kali ni betul2 berpisah sebab ada antara kami yang akan menaiki flight dari Airport KK ke Airport Sandakan / Airport Tawau.. Antara yang akan menaiki flight lain ialah Taufiq, Anas Penyu, MatBee, Munir dan juga Faiz. kalau dah nama naik flight, memang jauhlah mereka nii dengan KK. Maka tinggallah aku, Zack dan MatDin yang akan bergerak ke PPD masing2 menggunakan jalan darat.

Lepass jaa buat jejak2 kasih sikit dengan MatBee & Munet, sebab depa dua nii nak ke Airport KK jam 4 pagi... maka kami pun balik ke bilik masing2 sebab nak mengemas barang dan checkout awal pagi nanti. Sedih laaa jugak sebab orang lain ada jugak pasangan dengan geng kampus sendiri, tapi aku?? hanya sebatang kara... hahaa.. terpaksa lahh aku apply skill buat2 kenal/ buat2 ramah dengan member dari maktab lain nanti...

Jam 8:00 pagi, aku sudah berada di lobi hotel Promenade untuk checkout dan t/tangan kehadiran dengan peg. PPD yang bertugas. Tak lama kemudian, kelihatan kelibat En. Elias dan dia meminta kami yang akan ke PPD Nabawan sahaja, mengangkat segala luggage ke kenderaan 4wheel yang sudah siap menanti di perkarangan hotel. Sebuah trak Hilux digunakan untuk membawa beg2 manakala sebuah van Hiace akan membawa kami serama 12 orang ke ofis PPD Nabawan dari Hotel Prpmenande tersebut..

bilaa pulakklaa kita nak jumpa..haihhhh

Sebelum tayar van bergolek, sempat jugakklaa bersalam salaman dengan member2 sekampus... Zack, Taufiq & MatDin... I.Allah, we’ll meet again someday :’(  Thanksss Taufiqq yang hantaq aku sampai depan pintu van pagi tuu.. huhu.. itulah last aku jumpa Taufiq, sampailah ke hari ni.. Taufiq ditempatkan di SK Pamol, sebuah sekolah p1 berdekatan bandar Sandakan... memang jauhhlaa dari aku.. nak balik Semenanjung pun nanti, Taufiq akan terbang dari Airport Sandakan manakala aku pula terbang dari Airport KK.

Lebih kurang jam 8:30 am, van pun bergerak meninggalkan bandar KK, melewati jalan penuh thrill dan berliku – Jalan Kimanis yang akan membawa kami ke bandar Keningau. Jalannya elok..cuma selekoh selekohnya fuhhh... untuk gambaran, keadaanya lebih kurang sama dengan jalan ke Cameron Highlands ataupun ke Wang Klian di Perlis. Dingin sekali walaupun matahari terik memancar dan penuh dengan selekoh selekoh maut di jalan naik turun bukit. Memang memerlukan pemanduan dan skil yang bukan calang2 laa orang kata...

Hampir 3 jam melewati Jalan Kimanis tersebut, kami pun sampai di tengah2 bandar Keningau. Walupun tidaklah sebesar dan sesibuk Bandar KK, tapi boleh tahan jugaklaa bandar Keningau nii.. serba serbi lengkap.. ada shopping mall, hospital, bank, pejabat2 kerajaan seperti imigresen, jpj dan lain2.. Menurut pemandu, Pekan Nabawan iaitu destinasi kami, terletak lebih kurang dua jam perjalanan dari bandar Keningau ini. 

bersama 12 orang guru baru yg ditempatkan di PPD Nabawan

Van berhenti sebentar di sebuah shopping complex di tengah bandar Keningau iaitu G-Mart Keningau. Di situ, kami membeli barang-barang keperluan untuk dibawa sebagai bekal ke pedalaman nanti. Masing2 masih blur, tidak pasti apa yang patut dibeli. Beras ? Ayam ? Ikan? sardine? kena beli kaa semua tuu? bantal ? alatan mandi ? apa lagi yang kena bawa ?

Dalam sibuk2 dengan kecelaruan itulah, aku dihubungi oleh Cg Kang Fairuz, salah seorang guru dari SK Pengaraan yang akan menjemputku di PPD nanti.. Lega rasanya bila aku mengetahui bahawa Cg Kang sudah sampai di PPD dan sedang menunggu ketibaanku di sana. Jika tidak, buntu juga memikirkan di manalah aku akan bermalam nanti jika tidak ada sesiapa yang mengambilku di PPD.

Selepas hampir 2 jam bershopping sakan di G-Mart Keningau tu, kami terus dibawa ke ofis PPD Nabawan yang terletak lebih kurang sejam lebih perjalanan dari situ. Sekali lagi kami dibawa menempuh perjalanan ala2 menaiki Cameron Highlands ketika melewati Jalan Sook-Keningau untuk menuju ke PPD Nabawan. Tidak jauh setelah melewati Pekan Sook, kami pun tiba di gerbang Pekan Nabawan, betul2 jambatan sempit Pekan Nabawan itu.  

4wheel yang dikhaskan membawa luggage sahaja ke Nabawan

Pekannya sangat lengang dan sunyi. Terdapat balai polis dan juga klinik kesihatan serta perpustakaan di situ. Tapi aku tidak nampak sebarang shopping mall ataupun sekurang-kurangnya sebuah mini market. Aku juga cuba mencari kedai-kedai makan, tapi tidak singgah langsung di pandanganku. Aduhhh, macam mana nii.. sangkaku, SK Pengaraan tentulah berada di kawasan ini... rupanya, tidak. SK Pengaran rupanya agak jauh juga dari Pekan Nabawan ini. 100km ++ jugaklaaa -.-“

Sampai saja di perkarangan PPD Nabawan, sudah ada 3-4 orang pegawai menanti di muka pintu, mempersilakan kami masuk ke dalam ofis tersebut, termasuklah En. Elias. Aku lantas mengenakan kembali nametag dan juga neck-tie yang tadinya dibuang ketika masuk ke shopping mall di Keningau. Sebaik menanggalkan kasut di rak, kami menuju ke bilik mesyuarat PPD Nabawan.. wahhhh, ada ekonlahhh.. legaaa rasanya bila dihembus bayu nyaman pendingin hawa itu. Rasa nak terlelap pun ada dek kerana menempuh perjalanan jauh dan mencabar dari KK selama lebih kurang 4 jam tadi..

Komuter yg membawa 12 orang kami, guru baru PPD Nabawan
Di bilik meeting PPD itu, apa yang menariknya ialah terdapat map daerah Nabawan yang digantung di dinding. Aku cuba mencari cari perkataan “Pengaraan” dan akhirnyaaa... tudiaaa..puasss.. memang dok hujung2 lahhh orang kata.. ohhoiii.. tak dapat kubayangkan jauhnya macam mana nanti.. tapi, dari peta tersebut, tahulah aku bahawa untuk sampai ke Pengaraan, mestilah melalui Penontomon dan Layon terlebih dahulu, dan akhir sekali, barulah bertemu Pengaraan..

Melihat peta itu membuatkan aku jadi semakin letih tak bermaya. Betul kee tak payah naik bot? nampak jauh lain macammm jaa.. aku mulai sangsi dengan apa yang diberitahu oleh En. Elias semalam. Katanya tak perlu naik bot ponnn untuk ke Pengaraan. Cuma naik 4wheel jaa.. Entahlahh.. redhaa je lahh.. tak boleh buat apa dahhh.. just keep calm and follow the flow..!

Tak lama kemudian, majlis ringkas penyerahan surat penempatan rasmi pun bermula. En Elias sendiri menyerahkan kepada kami surat rasmi tersebut. Nama kami, seramai 12 orang guru baru PPD Nabawan, dipanggil seorang demi seorang dan diserahkan surat yang kami tunggu2 selama ni.. Memang sahlah, aku akan ditempatkan di SK Pengaraan, sebuah sekolah pedalaman 3 di daerah Nabawan, Sabah... Aduhai jiwa, bertabahlah..!

Cuba cari SK Pengaraan......

Selesai jaa menerima surat tu, beserta taklimat ringkas daripada En. Elias, tiba2 seorang pegawai PPD lain datang di muka pintu dan bertanya “Siapa yaa guru baru SK Pengaraan ? Cikgu Kang mahu jumpa” Aku pun keluar dari meeting room dan mengikut pegawai tersebut ke bilik lain. Di sana, aku dipertemukan dengan Cikgu Kang Fairuz, iaitu wakil GB dari SK Pengaraan yang akan menjemputku dari PPD. terkejut juga aku bila melihat Cikgu Kang yang nampak muda benar.. tak macam cikgu pun, sebaliknya macam student2 zaman maktab jaa..

Aku bersalam dengan Cikgu Kang dan mengikutnya ke bilik meeting untuk bersembang-sembang sebelum dibawa pergi dari PPD Nabawan itu. Melalui Cg kang, aku mendapat sedikit sebanyak maklumat awal megenai SK Pengaraan. Apa yang paling mngejutkan aku ialah, bilangan murid Islamnya yang cuma ada 3 orang sahaja.. ya, anda tidak silap baca, memang ada 3 orang sahaja murid muslim. Dua orang dari tahun satu, dan seorang di tahun tiga.. Kalau ikutkan bidang pengkhususan aku iaitu Pendidikan Islam, memanglahh aku hanya akan mengajar 3 orang ini sahaja... tapi takpa lahh, aku terima jaa kalau kena ajar subjek lain pun.. cikgu serba boleh laa katakannn... haha


Panorama SK Pengaraan
Cg Kang juga menunjukkan aku gambar panorama SK Pengaraan, dan itulah pertama kalinya aku melihat rupabentuk sekolah pertamaku itu. Sumpah, tidak ada di mana2 carian imej google sebelum ini. Mungkin lepas ni famouslah SK Pengaraan sebab dah masuk TintaMalam nihh.. hehe

Tak lama kemudian, kami pon bersiap siap untuk bergerak meninggalkan PPD Nabawan.. tapi bukan untuk ke SK Pengaraan, tapi untuk ke Pekan Keningau. Hal ini kerana Cg Kang masih berkursus di Pekan Keningau dan hanya akan masuk ke sekolah pada hari Ahad nanti.. sekarang pula baru hari Rabu (24 Jun 15).. Aku dibawa ke rumah transit geng2 cikgu sekitar Keningau nii yang terletak di Taman Juta, Keningau.

Rupanya rumah transit ni juga dikongsi oleh Cg Duan & Cg Lan, iaitu dua orang cikgu semenanjung yang bakal menjadi housemateku di kuaters guru SK Pengaraan nanti. Ini bermakna, apabila aku masuk ke SK Pengaraan nanti, aka nada 3 oranglah guru semenanjung.. aku, dan mereka berdua. Tapi, petang tu, aku belum nampak kelibat mereka berdua kerana mereka masih di sekolah dan belum keluar ke pekan. Mungkin hujung minggu ni dapatlah aku berkenal-kenalan dengan mereka berdua.

Ketika aku sampai, hanya ada seorang saja di rumah tersebut iaitu Paijey yang mengajar di sebuah sekolah di Daerah Keningau. Aku ditinggalkan di rumah tersebut, bermula hari Rabu sehinggalah hari Ahad (28 Jun 2015). Sepanjang tempoh tersebut, aku yang jenis malu2 kucing nii terpaksalah buat2 macam biasa macam kenal dengan semua penghuni rumah tersebut yang takda seorang pun aku pernah berjumpa sebelum ni.

Rumah transit di Taman Juta, Keningau


Tapi, apa yang paling mengharukan ialah layanan mereka terhadapku seolah olah dah macam kenal lama.. Duit yang aku bawa tidak luak sedikitpun kerana sering dibelanja makanan berbuka puasa oleh Cg2 senior yang tinggal di rumah tersebut. Ini termasuklah buffet berbuka puasa di Hotel Juta pada satu petang tuu yang dihadiri hampir 15 orang geng2 cg.. sungguh, mereka2 inilah yang membuatkan aku rasa diterima di tempat orang.. perasaan terasing.. rasa jauhhh tuu tidak untuk kali ini.. bagiku, ini juga rezeki bila dipertemukan dengan member2 baru yang baik hati & tidak berkira seperti mereka... Di saat jauh dari keluarga, dari rakan2 yang dah kenal lama, tiba2 hadirnya mereka membuatkan aku rasa sungguh diterima dan dihargai.. ouhh, I’m touched :’)

28 JUN 2015 

Hari Ahad.. mengikut Duan iaitu member baru dan juga schoolmateku di SK Pengaraan nanti, kami akan masuk sekolah pada malam nanti, selepas berbuka puasa. Duan nii dah mengajar kat SK Pengaraan sejak 2013 lagi manakala Lan pula dari tahun 2014.. Pagi ahad tu, aku mengikut Duan & Lan ke market untuk membeli barang2 basah seperti ikan dan ayam, bekalan untuk seminggu di pedalaman nanti. Aku menjadi pemerhati setia dan mula belajar cara2. Satu tong ikan (warna putih) yang diletak di belakang trak, penuh dengan bahan2 mentah seperti ayam, ikan, sotong, sayur dan sosej untuk kami masak di kuaters pedalaman nanti.

Shopping2

Pada sebelah petangnya, selesai saja berbuka puasa, kami bertiga terus bergerak ke Supermarket Hiap Lee di Pekan Keningau untuk membeli barang2 kering pula. Antara yang dibeli ialah air minuman sebayak 3 karton, gula, sos, rempah ratus, biskut, minuman 3 in 1, dan barang2 dapur yang lain. Segan juga aku apabila “dilarang” membayar barang2 tersebut... kata mereka, tak mengapaaa, kerana aku belum punya gaji lagii.. simpan dulu duit tuuu...hahaa

Selesai jaa shopping2 kat Hiap Lee, kami kembali ke rumah transit di Keningau untuk prepare sebelum bergerak masuk ke pedalaman Pengaraan sebentar lagi. Usai solat Isyak, aku membantu Duan & Lan untuk packing barang2 dan disusun di belakang trak Triton si Duan.. Setiap beg perlu dibungkus menggunakan plastik hitam bagi mengelakkan basah jika hujan atau kotor terkena debu tanah merah atau selut. Ini juga sesuatu yang baru bagiku.

Aku memerhatikan Lan membantu Duan memasang spotlight di atas bumbung Triton. Sempat juga si PaiJey mengusik kami,, katanya nak ke sekolah kee nak pegi berperang.. hahaa.. Aku mengenakan sportshoes yang dibeli di Kajang tempoh hari.. wahhh, get ready sungguh2 nii orang kata. Kami akan ke G-Mart terlebih dahulu kerana GB sudah menunggu di sana bersama Cg Eddy yang turut sama akan menaiki Triton bersama kami nanti.

Antara preparation untuk survive di pedalaman...

Sampai di G-Mart, aku bersalam-salaman dengan GB SK Pengaraan iaitu Cg Andreas dan juga seorang cikgu lain iaitu Cg Eddy. Selepas berkenalan ringkas dengan GB, kami pun bergerak meninggalkan Pekan Keningau, menuju ke Jalan Sook-Keningau yang juga dipanggil Jalan Keningau-Tawau, untuk ke simpang masuk menuju ke Pengaraan. Seperti yang diceritakan sebelum ni, Jalan Sook-Keningau nii adalah seperti jalan Cameron Highlands.. jalannya elok, tapi penuh berliku dan selekoh2 tajam.. Lebih menyeramkan, jalan nii gelap benar pada malam hari kerana ketiadaan lampu jalan serta sunyi dari kenderaan walaupun jam baru menunjukkan angka 9.00 pm.

Hampir sejam melewati jalan sunyi Sook-Keningau, tibalah kami ke simpang masuk ke Pengaraan. Maka, tamatlah sudah jalan berturap. Duan menghentikan Tritonnya di simpang masuk berdekatan signboard besar bertulis Kim Loong palm oil mill... Di situ, Duan melakukan pemeriksaan angin serta mula membuang kanvas yang menutup spotlight di atas bumbung trak. Spotlight diuji sama ada menyala ataupun tidak. Aku juga diberitahu bahawa di sinilah last point talian telefon. Lepass jaa kilang kelapa sawit kat depan tu, maka tiada lagi line telefon. Nak call mak ke, buah ati kee, call siap2 katanya... Ohhoiii,, kalaulah tuan2 berada di tempat saya ketika itu, sukar sekali digambarkan perasaannya.. bercampur baur... rasanya macam nak dihantar berperang di Palestin atau Syria pon ada jugaa..huhu

GB Mr Andreas turut menyertai kami malam tuu.. thumbs upp GB..! 

Triton pon dipacu seiring dengan beberapa buah tanker minyak kelapa sawit yang turut melalui jalan tersebut. Peringkat awal, walaupun tidak bertar, namun jalan masih diturap dengan batu2 kerikil putih dan jalan masih rata kerana tidak banyak lubang-lubang atau lopak air.. Melepasi saja kilang kelapa sawit Kim Loong itu, batu batu kerikil semakin hilang diganti dengan jalan tanah merah yang berdebu.. namun masih ok kerana jalannya masih mendatar. Di kiri kanan, terdapat kebun kelapa sawit seperti di semenanjung.

Sebaik saja Triton melepasi sebuah perkampungan / kuaters laa kot, yanga ada pondok pengawal kecik tu, maka bermulalah kembara sebenar. Jalan tanah merahnya semakin kasar, semakin banyak lopak dan lubang yang perlu dielak, serta mula ada naik / turun bukit. Semakin lama, keadaan jalan semakin menggila apabila aku mula terhantuk di cermin trak dan tidak ada peluang lagi untuk terlelap. Tangan pula tidak sesaat pun lepas dari memegang pemegang di atas bumbung trak itu.. Kebun kelapa sawit tadi, entah ke mana hilangnya, dan kini berganti dengan hutan tebal di kiri dan kanan trak.. jalan masih luas, walaupun tidak seluas semasa melewati kebun kelapa sawit tadi, tapi aku kira cukup muatlaa sekiranya bertembung dua buah kenderaan.

Spotlight readyyy..!

Spotlight di atas bumbung trak mula dipasang menerangi jalan tanah merah yang semakin dasyat di hadapan sana. Duan berkali kali berpesan kepadaku agar memintanya berhenti sekiranya hendak muntah. Tapi syukur kerana malam tu, rasa nak muntah tuu tidak hadir. Tak lama kemudian, kami tiba di suatu selekoh lapang dan berhenti rehat di situ.. Rupanya, itulah R&R di tengah hutan belantara tuu...

Menurut Lan, sampai di situ bermakna baru suku perjalanan. Belum sampai Penontomon, apatah lagi Layon. Aku melepaskan keluhan berat sambil meneguk 100 plus yang aku beli di Hiap Lee tadi. Sangkaku, mungkin tidak lama lagi kami akan sampai dahh.. ruapanya, jauhhh lagiii.. aduhaii.. tabahlahhh duhai hati.. Perjalanan diteruskan membelah pekat gelap malam di tengah2 belantara sabah. Mujurlah kami berlima malam tu, kalau berdua atau seorang diri, haihhh, susah digambarkan apa akan terjadi... kalau aku seorang? hmmm... pakai dakkk laa nak masuk hutan tengah2 malam macam tuu...

Barangan kami yang dibungkus plastik hitam, sudah dipenuhi
debu tanah merah,baru suku perjalanan..!!

Sesekali berselisih dengan kenderaan 4wheel lain, Duan membunyikan hon tanda hormat. Jalan semakin gila. Makin kerap aku terhantuk cermin dan bumbung 4wheel. Ada ketikanya, 4wheel perlu melalui kawasan berselut dan berlopak air. Puas jugakklaa aku berpaut pada pemegang tuuu.. tinggal tak tercabut jaa benda tuu.. haha.. Tak lama kemudian, Triton Duan melewati sebuah kawasan seakan perkampungan.. rupanya itulah Kg Penontomon, tempat terletaknya SK Penontomon yang juga merupakan sebuah sekolah p3. Kalau tak silap, member yang bernama Izzat Emir ditempatkan di sekolah ni.. aku pun kenal2 macam tuu jee masa naik van sekali dari KK ke PPD Nabawan aritu..

Triton meneruskan perjalanan melewati jalan tanah merah yang semakin kerap naik turun bukitnya.. jalannya pula kerass dan berhabuk sakan kerana sekarang adalah musim panas di daerah ini. Menurut Lan, jika musim hujan, puass menangisslahh kalau nak lalu jalan tanah merah nii.. hahaa..

Berehat sebentar di RnR tengah2 belantara Borneo yang sunyi sepi

Lebih kurang sejam selepas melewati Penontomon, kami tiba di suatu persimpangan yang ditandakan dengan sebiji tayar buruk pada sebatang kayu. Rupanya itulah simpang ke SK Layon. Menurut Lan yang duduk di tepiku di seat belakang Triton, sekolah kami iaitu SK Pengaraan terletak lebih kurang sejam perjalanan dari sini, SK Layon ini.

Aku menarik nafas lega kerana sudah perjalanan ini sudah hampir tiba ke penamatnya.. Tapi kelegaanku tidak lama apabila tiba2 Triton dibrek mendadak dan dua spotlight tambahan di kiri dan kanan trak dipasang oleh Duan. cermin pemandu diturunkan dan Duan menjengukkan kepalanya keluar seolah olah mengintai sesuatu.. aku mulai cuak dan gelabah. Apakah kami telah terlanggar sesuatu ?? Rupanya, kami akan melintasi sebuah jambatan sempit yang dibina sendiri oleh penduduk kampung menggunakan batang pokok. Jambatan ini, kelebarannya memang betul2 muat sebuah 4wheel saja.. ngam2..! Kalau tersilap pusing stereng sikit jaa, memang ke dalam sungai lahh jawabnyaa..! 

Jauhhh lagii perjalanan iniii....

Melepasi persimpangan dan titian sempit SK Layon. jalan tanah merah semakin sadis keadaannya dan semakin sempit pula.. Hutan lalang di kiri dan kanan semakin meninggi dan seakan mahu “mencekup” kenderaan yang kami naiki. kalau dilihat secara kasarnya, memang jalan cukup2 muat untuk dilalui sebuah 4wheel saja.. aku pun tak tahu apa yang terjadi jika ada sebuah lagi 4wheel yang datang dari arah bertentangan.. lopak dan lubang semakin kasar dan dalam. Jalan seakan terbiar, seolah olah sudah tidak dilalui kenderaan selama bertahun tahun.

Spotlight di kiri dan kanan Triton dipasang sepanjang jalan ini, menyuluh hutan lalang yang sangat tebal di kiri dan kanan jalan, yang menghimpit hingga ke pintu 4wheel. Sukar sekali melihat trek/kesan laluan tayar kenderaan kerana jalan dari Layon ke Pengaraan (pada waktu ini) sangatlah teruk dan buruk. Memang hardcore punya jalan tanah merah. Bukan setakat kereta biasa, kalau 4wheel tanpa kuasa turbo pun mungkin tak lepas untuk melalui jalan ni... silap haribulan, bermalam laa di tengah hutan belantara.. nauzubillah..!

Saat 4wheel meredah anak sungai
Untuk sampai ke Pengaraan, kami perlu melintasi dua anak sungai tanpa jambatan. Ini juga adalah sesuatu yang sangat mengujakan bagiku. Setiap kali mahu menuruni curaman tebing sungai itu, 4wheel akan dipacu laju supaya mudak untuk mendaki tebing curam yang sebelah sana. Katanya, jika musim air bah, air boleh sampai ke paras hood depan.. ohhoii, entah bila lahh aku akan merasa pengalaman sebegitu..


Melepasi sungai yang kedua, iaitu Sungai Sina Pari, menandakan kami semakin menghampiri perkampungan Pengaraan.. 30 minit setelah “terjun” Sungai SinaPari, kenderaan kami pun tiba di depan pintu pagar sekolah... fffuuuu~ what an adventurous journey..!! Keluar saja dari Triton, aku menggeliat kepuasan sambil melepas keluhan penuh kelegaan... Macam tak percaya, aku boleh sampai ke sini.. ke sebuah sekolah bertaraf P3 yang terletak beratus kilometer ke dalam perut belantara borneo... syukuurrr J

Alhamdulilllah..selamt tiba ke SK Pengaraan buat pertama kalinya...!!

29 JUN 2015 

Hari pertamaku menjalankan tugas sebagai seorang guru baru di SK Pengaraan... Dengan keadaanku yang masih belum biasa dengan perubahan waktu dan suasana alam di Sabah, pagi tu, lebih kurang jam 7:00 pagi, aku turun ke bangunan sekolah yang menempatkan bilik guru untuk mengisi nama dalam buku kehadiran sekolah buat pertama kalinya.. Di hadapan blok bangunan sekolah yang dibina daripada kayu itu, sudah berdiri murid2 SK Pengaraan yang serama 61 orang kerana pagi itu akan diadakan perhimpunan rasmi sekolah.

Biasalah, sebagai seorang guru baru di situ, setiap langkahku diperhatikan penuh tajam, penuh minat oleh setiap murid. Terkenang pesan Lan dan Duan semalam, jangan senyum2 sangat.. buat muka garanggg sikit.. nanti kalau senyum2 sangat kat budak2 ni, depa naik pala.. haha.. biasalah tu.. first impression.. biar nampak garang, bengis takpa.. senang nak control budak nanti..

Seperti sekolah sekolah lainnya di semenanjung, terdapat seorang murid yang akan menjadi MC Perhimpunan Pagi setiap Isnin. Kemudian, ada nyanyian lagu Negaraku, lagu negeri Sabah dan juga ditutupi dengan nyanyian lagu SK Pengaraan. Sebagai orang baru di Sabah, mustahillah aku dapat menyanyikan lagu2 ini (kecuali Negaraku), yang kedengaran asing lagi di telingaku.. lama2 nanti okeylahhh.. haha.. belajaq2 orang kata J

Perhimpunan pagi pertamaku di SK Pengaraan, Nabawan, Sabah

Tiba sesi ucapan GB iaitu Mr Andreas, beliau mengumumkan kehadiranku sebagai guru baru di situ, disambut oleh tepukan murid2.. Aku diminta berucap ringkas, memperkenalkan diri dan juga ucapan alu-aluan. Habis saja ucapanku, MC kembali mengambil alih dan tak lama kemudian, majlis perhimpunan pagi pertamaku di SK Pengaraan itu pun ditamatkan... And its started with an allright scene.. syukur Alhamdulillah...

Seperti yang dijangka, jadualku belum tersedia dan untuk sementara waktu, aku perlu memasuki mana2 kelas yang tiada guru mengajar. Antara kelas yang terawal kumasuki ialah kelas tahun satu yang mempunyai seramai 13 orang murid, termasuklah dua orang murid beragama Islam. Rupanya, murid2 di sini kurang faham jika guru bercakap menggunakan bahasa baku, sebaliknya, guru perlu bijak membuat percakapan supaya bunyi macam pelat Sabah agar mudah difahami murid murid. Apa yang melucukan, aku kerapkali tersasul menggunakan loghat utara (Kedah) dan bila ini terjadi, murid akan terkebil kebil memandangku kerana mereka tidak faham apa yang aku tuturkan kepada mereka...

Lagu Sabah Tanah Airku yang belum kuhafal dengan baikk


Itulah serba sedikit kenangan / pengalaman awal ketika aku dipostingkan ke pedalaman Nabawan, Sabah baru2 nii.. Sebenarnya, banyak lagi untuk ditulis, tapi memandangkan jam sudah menunjukkan angka 12:00 am ketika ini, dan aku perlu berehat kerana esok akan terbang ke Kuala Lumpur dari Langkawi seterusnya terbang ke KK pada lusa, mungkin lain kali aku akan menyambung lagi catatan “Diari Pengaraan” ini dari semasa ke semasa.. stay tuned..!  

Diari Pengaraan Episod 01

190715 (23:49) - Langkawi


Monday, June 1, 2015

Mini Reunion @ Wedding Jat & Husna


                                       29 MEI 2015
 
Bila tengok tarikh walimah sebelah lelaki, iaitu 4 Jun 2015, hmmm..., aduhaaii rugiinyaa tak dapatlahh nak pi tarikh tu, ada hal.  Rasa macam serba tak kena kalau tak pi sebab pengantinnya ialah classmate & roommate aku... 5 tahun pulakk tuu.. kawan rapat jugakklahh kami ni, dah macam adik beradik.. sebab tu lahh aku rasa macam serba salah sangat kalau tak attend wedding Jat nii...

Kad Kawen kee paper exam nii??

Tapi, last minit daa... tetiba si Amett ajak aku pegi teman Jat akad nikah di Kuala Kangsar sekali dengan walimah sebelah wife Jat di Kuala Kangsar, Perak. Uishh, peluang keemasan nii.. Kalo takda geng, memang aku tak pegi dahh sensorang.. Tak cakap banyak, aku pun terus say “yes” jerr...


men game COC jee kejenyee...
Maka petang tu, lebih kurang jam 7.00 p.m, Jumaat, 29 Mei 2015, Amett mai amek aku yang baru sampai dari Langkawi kat Masjid Terapung. Maka kitorang berlima (Aku, Amett, MatBee, Syafiq Saad & Izzudin Photographer) bertolaklaa ke rumah si Amett nii untuk menukar kereta. Kesiann jugakklaa bebudak 3 orang kat belakang tuu sebab berimpit dalam MyVi RJ tuu. Bila dapat Preve, selesa laa sikit rasa.. Ni lahh 1st time aku nek keta besar2 macam Preve nii.. Alhamdulillah syukuuurrr, Malaysia masih aman..!


Dalam kereta tuu punyalaa bisingg sebab masing2 dah lama tak berjumpa... ada la kot 6 bulan lebih daa tak bersua muka..! Yang pastinya, MatBee lahh selalu menjadi mangsa kena bahann dengan aku & Amett..hehehee. Lepas singgah Petronas Mergong tuu untuk refill & shooping cekedis, kitorang ponn bertolak laa ke Kola Kangsar dengan penuh bergaya...hahahh 
 

Singgah pekena Kari Ayam Vistana @ R&R Gurun
Sebelum meneruskan perjalanan, kitorang singgah dulu kat R&R Gurun untuk pekena kari ayam yang khabarnyaa sungguh “ummphh” kata si Amett nii.. Sesuai lahh dengan aku pun yang tengah mendidih kelaparan waktu tuu.. Hmm, ok lahh, sedap jugaklaa lauk2 kat kedai tuu (Kedai Vistana).. Lepas Jama’ Ta’khir Isya & Maghrib kat surau R&R Gurun tu, Proton Preve dipecut laju menuju ke Bandar Diraja Kuala Kangsar... Destinasi kami, Ezy Inn Hotel yang terletak berdekatan dengan masjid yang akan menjadi venue pernikahan Jat esok pagi...


Check In jaa dalam bilik hotel tu, apalagii, bergelak sakan laa bila berjumpaa dengan sorang lagi classmate, Mat Duang yang tiba lebih awal bersama zaujahnya. Lebih riuh rendah apabila yang ditunggu tunggu, Muhd Zackeyy tiba tak lama kemudiann dengan WsW kesayangannya setelah memandu solo dari Kajang City. Fuhhh...! Rase macam “.... like the olden days sangat” malam tuu.. Even 6 bulan tak jumpa, tapi rasaanyaa macam dahh 6 tahun daa~ itulah tanda akrabnya sebuah persahabatan....


Check In...!  Satuuuuuuuu ......

Pukul 1 lebihh daa tapi still tak mengantuk. So, geng single nii, aku, Zackeyy & Matbee turun lepak2 kat kedai mamak bawah hotel tuu.. uuii, lamanyaa tak lepak2 kedai mamak macam nii.. teringat balik zaman Taman Ira masa sem last kat IPG Perlis dulu... MatBee & Zackk keje menyakat aku apesal makin kuruss.. ahakzz..! Aku ni, jadi orang KL kejap laa bile jumpa dengan si Zack nii..hoho
 
6 Bulan jugakklaa tak jumpa... Sayangnya aku kpd dia hanya kerana Allah semata mata :)
Malam tu, dekat pukul 3 jugakklaa kami tido.. puasss menyembangg macam-macam... “qadha” 6 bulan punye sembanggg.. hahaa.. zackk nii walaupun letih drive sorang2, tapi die layannn jee aku dok merapu ape ntahh.. si amett, syafiq saad & izzudin photographer dah lama hanyut ke alam mimpi sambil dibuai dinginnya ekon dalam bilik hotel tuu.. 

Geng Single.. hehe >_<
30 MEI 2015 

Hari yang ditunggu-tunggu... Hari yang bersejarah terutama buat Ijat dan pasangannya Husna yang akan dinikahkan jam 10.00 pagi nanti.

Pagi tuu kat hotel, masing2 bangun awal dan get ready untuk check out dan bergerak ke Masjid iaitu venue pernikahan Jat dengan Husna. Bila tengok member2 aku nii bersiap, uishh tak kalah jugak orang laki nii dalam bab bersiap nii.. especially si Amett & Matbee... siap iron duatiga helai bajuu lagi untuk dipakai ari tuu... tapi, sudahnya tak pakai ponnn.. Aku & Zackk jugak yang paling simple.. sesuai lahh pun kami dua jadi roommate masa sem last dulu..!

Bila dah sampai awal dari pengantin... buat apa lagii.. bergosip laaa.. haha

Abes jaa breakfast & shoot dua tiga das kat kaki lima hotel tu, kami pun berkonvoi ke masjid. Makkk aaii, terlebih awal pulakkk. Pengantin, tok kadi semua tak sampai lagi. Masjid pon lengang lagi. Takpalah, kami pusing2 dulu mencari rumah pengantin perempuan iaitu lokasi walimah tengah hari nanti. Helmi, seorang lagi member yang memandu solo dari Kedah, tiba pagi tu. Asalnya Helmi ni nak gerak sekali dengan kami semalam, tapi terpaksa cancel sebab flight delay katanya. Then, kembali semula ke masjid, kami bertemu Tok Siak yang tidak keberatan untuk menurunkan ilmu membuka mic,  kipas dan suis2 yang ada di masjid itu..hahahaa

 
Panorama Majlis Pernikahan
Lebih kurang jam 9 pagi, mula kelihatan kenderaan family pengantin dari kedua-dua belah pihak membanjiri perkarangan masjid. Ouhh patutlaa ramai, rupanya terdapat dua pasangan yang akan bernikah pagi ni di masjid ni. Geng kami yang terawal tiba, secara tak rasmi dah macam orang penting pulak kat masjid tu bila ramai2 pakat mai salam dengan kami. Solan cliché bila melihat geng orang muda macam kami ni, dah kawen ke belomm?? Hmm.. depa nii semua pakat dok pekena aku, katanya aku nii dah kawen dahh.. siell luuu..!

Detik detik bersejarah seorang Izzat

Tak lama lepas tuu, jat pun sampai dengan angkatan familinya yang boleh tahan ramai.. Nampak jaa kami, dia tersenyum keterujaaan.. hahahh.. tak sangka, roommate aku yang dulunya gila-gila sikit perangainya, hari nii dah nak jadi laki orang.. rasa macam gembira, bangga dan terharu pon ada.. hahahhh.. kawan rapatt jee yang boleh rasa macam tuu..


 
Menikahh jugakkk ex-roommate aku nii...hahaaa
Tepat jam 10 pagi, upcara pernikahan pun dimulakan oleh Tok Kadi bertugas. Kami, member2 Jat yang hadir nii pakat berhimpun rapat kat belakang Jat.. konon macam bagi semangatt laa kat member.. ahhahaa.. Jat dinikahkan sendiri oleh bapa mentuanya dengan sekali lafaz sahaja.. Alhamdulillah, tahniah Jat.. hang memang hero..! Terrbaikk..! Hahaa.. selesai sahaja doa diaminkan, maka bertukarlah status Jat dari seorang single kepada seorang husband kepada Husna... kernyehhh sampai ke telinga diaaa... kakakaa

Posing lepaihh menikah
Lepas upcara nikah, sarung cincin semua.. ada sesi fotografi sikit kat dalam masjid tu.. then, kitorang pon berkonvoi laa ke homestay tempat Jat & family dia berkumpul.. Minum pagi dan rehat2 jap sebelum belarak ke rumah pengantin perempuan pulul 12:00 tengah hari nanti. Aku sangatlah teruja untuk menulis pengalaman ni sebab ni lahh first time aku ikut orang pergi menikah dan escort pengantin nii.. sungguh..! 
 
Usik mengusik pengantin baru
Jam 12:00 tgh, kenderaan pihak lelaki mula bergerak ke rumah pengantin perempuan... berbelas biji jugaklaa kereta yang belarakk termasuklaa kami sekali.. ramai family Jat nii.. Sampai jaa kat umah pengantin perempuan, kami berjalan beramai ramai dan disambut bagaikan VIP oleh pihak tuan rumah. Yelahh, semua mai dari jauhhh nii.. hahaa.. sebuah khemah khas untuk rombongan pengantin Lelaki disediakan bersama lauk pauk yang banyak sekali..!
Segakkk aihhh.. dulu p kuliah xmo pakai cmni :p
Sesi yang ditunggu tunggu pon tiba, sesi fotografi bersama pengantin..! Segakk jugak Jat nii bila besiap macam tuu.. pakai tengkolok bagai...siap dengan sampin ikat bunga lagi tuu... aku pun x berapa kenai daa.. haha.. dulu comot jee zmn maktab dulu.. kah3..

Puass jugaklaa bergambaq sakan kami nii dengan pengantin... kesiannn, letihh pengantin melayan karenah kami yang bujang2 belaka nihh... macam2 gaya ada.. kalaulaaa anak2 murid tengok, mesti kena gelak sakann.. hahahaa

 Lepas azan Zohor dalam pukul 2: 00 pm camtu, kami memohon izin tuan rumah untuk pulang setelah memberikan sedikit cenderahati kenang-kenangan buat Jat & Husna... Kami bergerak ke Masjid Ubudiyyah untuk solah Jama’ Taqdim Zohor dengan Asar dan beriktikaf di sana sementara menanti petang hari yang planningnya nak diadakan sesi outdoor shooting Jat dengan Husna... 
 
Nek pelamin ramai2... jangan runtuh sudahh... dahlaa semua buas2..
Bagaimanapun, cuaca agak mendung dan langit gelap menyebabkan sesi outdoor petang tu terpaksa dibatalkan. Maka, kami mengambil keputusan untuk bergerak pulang ke Perlis memandangkan hari sudah petang. 


Perkarangan masjid Ubudiyyah menjadi saksi perpisahan kami petang tuu. Mat Duang dan zaujahnya akan ke Ipoh, Zackk akan pulang ke Kajang dan yang lain2 akan singgah ke rumah pengantin perempuan untuk wida’ dengan Jat dan mengambil Din Photographer yang berada di sana. Hujan yang membasahi bumi Kuala Kangsar dengan lebatnyaa mengiringi perpisahan kami... Ya Rabb, beratnyaa hati sebab masing2 belum puas bersembang dan bergurau seperti berada di zaman kampus dulu. Tapi mengenangkan manisnya ganjaran Allah di akhirat nanti,  terhadap dua sahabat yang bertemu dan berpisah kerana-NYA, masing2 tersenyum saat bersalaman dan berdakapan yang mengakhiri pertemuan singkat kami di daerah Kuala Kangsar ini :’(


Sempat lagii selit tazkirah sikittt  :)

Berehat sebentar di rumah pengantin perempuan, kami bertemu seorang lagi member iaitu Abuya al-Ashaari yang baru tiba dengan zaujahnya dari Subang. Sempat jugakklaa bergebang dan menjamu selera dengan moist coklat kek sementara menunggu hujan beransur reda..
 
Breakfast....

Hampir pukul 7 malam, kami pun wida’ dengan Jat dan Ashaari untuk pulang ke Perlis. Jat memelukku erat sambil tak berenti henti mengucapkan terima kasih dan terharunya sebab aku yang paling jauh datang ke weddingnya.. mai dari oversea kottt.. hahahaa... apepun, tahniah sekali lagi Jat sebab berjaya membuktikan ke-macho-an hang secepat ini..!  
 
tumpang aura pengantin baruuu...


Perjalanan diteruskan ke stesen bas Kola Kangsar untuk menghantar Izzudin Photographer yang mahu pulang ke kampungnya di Kelantan. Alhamdulillah, ada rezeki dia nak balik kampung malam tu walaupun bas lewat malam. Tinggallah aku & Amett dalam keta Preve tu manakala Helmi, MatBee dan Syafiq Saad menaiki kereta Helmi. 

Bersama Datuk Shahiful (Abg Jat)


Kitorang merayau-rayau dalam Pekan Kola Kangsar tu mencari restoran untuk makan malam, namun takda yang berkenan di hati. Perjalanan diteruskan ke Bertam untuk makan di sana saja. Aku kena dera ditugaskan memandu sebab si Amett ni dah kemarukk tak sangga dah nak main fb. Ketagih letteww... Nak soh orang lain pon takda sesapa dah.. Ada kami dua jaa dalam keta tuu..! 

Bertam Licious Cafe... not bad
Seusai solat Jama’ Isya & Maghrib di Petronas Bertam tu, kami berdua terus melabuhkan punggung di restoran Bertam Licious berdekatan Petronas tu. Sementara menunggu kereta Helmi sampai, kami pon melahap dulu lahh.. tak tahannn daa~ Thankss Hilmi sebab bermurah ati memayung kitorang semua yang penganggur belaka nii..hehe.. Sedap jugak makanan kat situ, cuma yang tak berapa syoknya, servis kurang memuaskan..! Ambik order lambat, masak pon lambat.. tapi takpa, boleh improve lagi... kipidappp..!!

Pn. Lily (lecturer) & Geng IPG Perlis yg attend walimah Jat& Husna.. 




Perut pon dah kenyang selesa, perjalanan diteruskan ke rumah Amett di Mergong, Kedah untuk mengambil kembali myvi RJ kesayanngannya itu. Kali ni Amett yang drive dari Bertam ke Kedah. Sempat jugaknyaa “bergurau senda” tengah2 malam dengan JPJ yang tiba2 jaa menjelma di simpang Jalan Putera, Mergong tuu... hahahahhh

Wedding Jat&Husna siap jadi viral dalam FB daaa~

Sampai jaa kat rumah Amett, mak dan abah dia dah ready menunggu kami dengan rotann..ehhh silap, dengan senyuman.. hahaa.. btw, thanks PakCik Jamil & MakCik Nolly yang pinjamkan Preve untuk kitorang guna untuk ke Kola Kangsar... Merasa jugakklaa saya nii nak naik keta Preve nii... hehee


Sekali lagi kitorang berimpit dalam myVi RJ untuk pulang ke Perlis.. Ohh, tak berimpit sangatlaa sebab izzudin photographer dan takde macam masa mula2 mai amek aku kat Masjid Terapung kemarin dulu...

Single vs Married

Jadi budak pondok pulakk aku nii malam tuu.. Mett dengan Matbee apalagi, sepanjang jalan laaa dok menyakat aku... Tak ketinggalan si Zackk dok usik2 dalam whatsapp bertanya aku nii panass ke tak dok tido Matin tuu.. hahaa.. hampa jangan maciamm2 naa~ 
Dulu kerap gak dtg sini ngan ZacK...tp tak penah laa bermalam....
Apapun, terima kasihh banyak buat Mudir Matin, Ust. Yussainie yang membenarkan aku bermalam di pondok Matin malam tu. Tak semapt ponn nak jumpa ustaz sebab kitorang sampai lewat dahh malam tu dan esok pagi tu pulak, masa aku nak balik, ustaz takde ponn kat bilik.. Tapi aku tauuu, Ust. Yus nii jenis ramah, jenis friendly... bulih masuk dengan budak2 muda nii..

hmmm...bila pulak yaa nk bleh jumpa mcm nii :)

See You Again
31 MEI 2015

Awal pagi lagi, aku dah bersiap siap2 untuk pulang ke Langkawi. MatBee akan mengantar aku ke Jeti. Kesiann jugakklaa dia kena dera even letih berjalan semalam tak hilang lagii.. hahahaa.. sempat jugak breakfast kat kedai hizbut tahrir ape tahh yang matbee ni bawa aku pagi tuu sebelum kitorang gerak ke Jeti Kuala Perlis. Thankss Bi blanja aku pagi tuu..haha..
 
Wida’ dengan matbee kat Jeti.. Syukur tak ramai sungguh lagi manusia yang berlumba-lumba nak ke Langkawi walaupun hari tu hari Ahad musim cuti sekolah... Dapat tiket pukul 10:00 a.m.. Tak sampai pun setengah jam menunggu sambil dok kaco Zackk kat wasap, penumpang feri pon dipanggil masuk..
Byee2 semua.. byee2 Perlis.. see youu againnnn~

 

TM : Dalam feri tuu aku tengok2 balik semua gambarr kat dalam fon... aduuhaii, terubat jugakk rindu kat sahabat2 walaupun hanya sekadar pertemuan yang sangat singkat... 

Syukran Ya Allah kerana menghadirkan insan2 seperti mereka ke dalam hidupku..!
Lagu dari earphone membawaku ke alam mimpi hinggalah badan feri bergoyang apabila merapati dermaga... 

Ouhhh Langkawi, aku pulanggg...!!