Sunday, November 25, 2012

Jihad Ekonomi : Boikot

Assalamualaikum ^___^

Setelah sekian lama, kini kembali mengisi masa lapang di sini.. Buat yang tersinggah dan terbaca apa2 di sini, terima kasih banyak2.. Buat yang penat-penat menulis komen, shout di shoutbox, yang add di fb, dan yang follow di twitter dari sini, syukran jazilan diucapkan..hehe..hampir berbulan lamanya berhabuk dan bersawang, kini tiba masa untuk “operasi pembersihan”.. bukan senang woo nak maintain sebuah blog..!

Entri ringkas tapi bermakna malam ni..Isu boikot yang hangat dan panas sekarang hingga kadang-kadang mencetuskan pergaduhan di laman sosial...Tentunya antara pro-boikot vs anti-boikot..!  Aisehh, takda kerja lain ka..asyik gaduhhh ja..!

Siapa saja yang masih waras sebagai seorang Muslim, tentu saja tidak senang untuk berdiam diri  apabila melihat saudara yang seagama dengannya tersiksa kerana perbuatan sang yahudi laknatullah. Hendak turut berjihad sama mengangkat senjata M16 untuk membantu tentunya tidak mampu.. Oleh itu,berjihadlah dengan cara yang kita mampu.. Antara usaha yang perlu dilakukan selain menghulurkan bantuan kewangan dan keperluan mangsa perang di Gaza sekarang ini ialah BOIKOT..!

Rasanya semua orang maklum apa itu boikot..ketahuilah bahawa boikot juga adalah suatu bentuk jihad ekonomi..Teliti image di bawah yang diperoleh dari laman http://www.inminds.com/boycott-israel-2012.php



*Klik gambar untuk lebih jelas
*Klik gambar untuk lebih jelas
Buat yang suka berkata “elehhh..hang ingat hang tak beli barang yahudi, depa bankrap ka? Macam la depa kebuloq sangat duit hang tuuu” ataupun “Alaaa..hari ni boikot la, esok lusa beli balik...lama mana sangat nak boleh tahan..!” atau “Nak buat macam mana, barang depa baguih..barang kita?? Huhh” atau “Sini Malaysia, syarikat sini yang buat...kilang sini...mana mai dari yahudi ponnn...!”...

Harap lepas ni jangan dok perleceh orang yang nak boikot...kamu taknak boikot sudah, tapi jangan mempermainkan orang lain...ketahuilah bahawa “Allah tengok usaha,bukan natijah.” Renung..fahami..dan hadamkan ayat 164 surah al-A’raf ini :


*Klik gambar untuk lebih jelas


TM : Tadi ke pasaraya...beli serbuk coklat cap keluarga  dan susu pekat cap keluarga instead of Milo (nestle),  indocafe instead of Nescafe dan beberapa lagi barangan alternatif lain..ada sebenarnya, bukan tak ada..! Soal rasa? Test dulu baru tauuu..murah pun murah beb..! Kawanku, buatlah sekadar yang termampu untuk membantu saudara kita di Gaza sana.. Ingat, Allah tengok usaha,bukan natijah..!

No comments:

Post a Comment